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Student-Athlete Complimentary Admissions to Coaches or Others 

Involved with Prospective Student-Athletes  

Date Published: October 10, 2013  
Item Ref: d  

Interpretation: 

The academic and membership affairs staff confirmed that a student-athlete 
may provide home or away complimentary admissions to a high school, 
preparatory school or two-year college coach or any other individual 
responsible for teaching or directing an activity in which a prospective 
student-athlete is involved as long as the complimentary admissions are not 
provided to the coach or other individual at the direction of an institutional 
staff member. 

[Reference: NCAA Division I Bylaws 13.8.1 (entertainment restrictions), 

16.2.1.1 (institutional events in the student-athlete's sport) and 16.2.1.1.1 

(exception -- post season events)] 
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Evaluation Period 

 
* Evaluation period– Not exceeding a 

period of 42 evaluation days (54 for U.S. 

service academies) during the months of 

September, October and November se-

lected at the discretion of the institution 

and designated in writing in the office of 

the director of athletics; authorized off-

campus recruiters shall not visit a pro-

spective student-athletes educational in-

stitution on more than one calendar day 

during this period. All other dates shall be 

considered a quiet period.  

 

Note: This is a color coded visual of the recruiting calendar, 

please consider this when printing. 
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NCAA Educational Column 

Recording Prospective Student-Athletes During Camp or Clinic Participation  

Date Published: October 10, 2013  
Item Ref: 1  

Educational Column: 

NCAA Division I institutions should note that an institutional staff member who is employed in a camp or clinic 
may not record prospective student-athletes' participation in the camp or clinic for recruiting purposes. It is per-
missible to record prospective student-athletes' participation in a camp or clinic for instructional purposes and to 
make the video available to the prospective student-athletes, provided the cost of producing and distributing the 
video is included in the cost to attend the camp or clinic or the prospective student-athlete is charged an addi-
tional fee to cover the cost of producing and providing the video. 

Coaching staff members who are observing a camp or clinic that includes prospective student-athletes, but are 
not employed by the camp or clinic, may record prospective student-athletes' participation only if the camp or 
clinic occurs during a permissible recruiting period. 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.1.2.1 (general rule), 13.1.2.1.1 (off-campus recruiters), 13.1.2.5 (off-campus contacts or evalua-
tions), and 13.12.1.5 (recruiting calendar exceptions), 13.14.3 (recruiting or scouting services) and 13.14.3.1.1 (video-only services), official 
interpretation (4/19/13, Item No. 1) and staff interpretation (2/18/94, Item No. a)] 

Expenses for a Student-Athlete's Parents to Attend a Media Activity  

Date Published: October 8, 2013  
Item Ref: f  

Interpretation: 

The academic and membership affairs staff confirmed that it is not permissible for a conference to provide ac-
tual and necessary expenses to the parents of student-athletes to attend a media activity (e.g., conference 
"media day"). 

[References: NCAA Bylaws 12.5.3 (media activities), 16.02.3 (extra benefit) and 16.1.7 (expenses to receive noninstitutional awards); and 
staff interpretation (7/26/90, Item No. a), which has been archived] 

Contact with a Prospective Student-Athlete During Practice Associated with Competition  

Date Published: October 10, 2013  
Item Ref: a  

The academic and membership affairs staff confirmed contact shall not be made with a prospective student-
athlete who is participating in a competition (e.g., golf tournament) from the time the prospective student-athlete 
has reported on call at the direction of a coach or has officially checked in for the event with the event operations 
staff, regardless of whether the event has officially commenced (e.g., before or after a practice round). 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.1.6.2 (practice or competition site) and 17.10 (golf); and a staff interpretation (6/2/1989, Item No. e), 
which has been archived] 
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Staff Interpretation 

Awarding Athletics Aid to a Senior Prospective Student-Athlete who will Graduate and Enroll Midyear  

Date Published: October 17, 2013  
Item Ref: a  

Interpretation: 

The academic and membership affairs staff determined that a prospective student-athlete who intends 
to graduate from high school midyear and enroll at a member institution midyear during the same aca-
demic year (e.g., spring semester) may sign an institutional financial aid agreement on or after August 
1 of his or her senior year, provided the institution issuing the financial aid agreement establishes, prior 
to issuing the agreement, that the prospective student-athlete is enrolled in all coursework necessary 
to graduate from high school at midyear. 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.9.2 (letter of intent restriction) and 13.9.2.2 (written offer of aid before 
signing date); and a staff interpretation (12/15/04, Item No. 1a), which has been archived] 

NCAA Staff Interpretation 

Application of Disciplinary Suspension to Graduate Transfer Student-Athletes  

Date Published: October 25, 2013  
Item Ref: a  

Interpretation: 

The academic and membership affairs staff confirmed that a graduate student who transfers to an 
NCAA member institution while the student is disqualified or suspended from his or her previous in-
stitution for disciplinary reasons (as opposed to academic reasons) must complete one calendar 
year in residence at the certifying institution. 

[References: NCAA Division I Bylaws 14.1.8.1 (one-time transfer exception), 14.5.1.2 (disciplinary suspen-
sion), 14.5.5.1 (general rule) and official interpretation (11/15/90, Item No. 7)] 

Please be sure to check out the #CAAFB “Going Deep” features on 
www.CAASports.com 
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Educational Column 

Seasons of Competition and Banned Drugs (I) 

Date Published: October 21, 2013  
Item Ref: 1  

Educational Column: 

NCAA Division I institutions are reminded that the loss of a season of competition due to a student-athlete test-
ing positive for a banned substance as part of the NCAA testing program is separate from and in addition to any 
seasons of competition that may have been used by engaging in competition. Therefore, it is possible for a stu-
dent-athlete to be charged with two seasons of competition during the same academic year. 

The following scenarios are intended to assist the membership with the application of the ineligibility for use of 
banned drugs legislation and its interaction with the seasons of competition legislation. 

Scenario 1 (Positive Test Prior to Start of Season). 

Year 1: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to the minimum amount of compe-
tition legislation (Season No. 1). 

Year 2: Student-athlete tested positive for a banned substance prior to the start of the season and is ineligible for 
a minimum 365-day period. Student-athlete did not participate in any amount of competition during Year 2. Stu-
dent athlete is charged with a season of competition pursuant to the banned drugs legislation (Season No. 2). 

Year 3: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to the minimum amount of compe-
tition legislation (Season No. 3). 

Year 4: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to the minimum amount of compe-
tition legislation (Season No. 4). 

Scenario 2 (Positive Test Post Completion of Season). 

Year 1: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to the minimum amount of compe-
tition legislation (Season No. 1). 

Year 2: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to minimum amount of competi-
tion legislation (Season No. 2). Student-athlete tested positive for a banned substance after completion of the 
season. Student athlete is ineligible for a minimum 365-day period and is charged with a season of competition 
pursuant to the banned drugs legislation (Season No. 3). 

Year 3: Student-athlete did not compete during Year 3. 

Year 4: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to minimum amount of competi-
tion legislation (Season No. 4). 
 

Seasons of Competition and Banned Drugs Continued on Page 5 
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Educational Column 

Seasons of Competition and Banned Drugs Continued from Page 4 

Scenario 3 (Positive Test In Season and Competition Directly Post Reinstatement). 

Year 1: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to minimum amount of compe-
tition legislation (Season No. 1). 

Year 2: Student-athlete competed in the first four contests of Year 2 and used a season of competition pursu-
ant to minimum amount of competition legislation (Season No. 2) before testing positive for a banned sub-
stance. Two of the contests in which the student-athlete competed occurred after the time of collection but 
prior to confirmation of the positive result. Student-athlete is ineligible for a minimum 365-day period and must 
be withheld from two additional contests after the conclusion of the period of ineligibility. Further, student-
athlete is charged with a season of competition pursuant to the banned drugs legislation (Season No. 3). 

Year 3: Student-athlete is reinstated during Year 3 after conclusion of the 365-day period and is withheld from 
two additional contests Student-athlete competed during the remainder of Year 3 and used a season of com-
petition pursuant to the minimum amount of competition legislation (Season No. 4). 

Year 4: Student-athlete does not have any seasons of competition remaining. 

Scenario 4 (Positive Test In Season and Competition Delayed Post Reinstatement). 

Year 1: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to the minimum amount of 
competition legislation (Season No. 1). 

Year 2: Student-athlete competed in the first four contests of Year 2 and used a season of competition pursu-
ant to minimum amount of competition legislation (Season No. 2) before testing positive for a banned sub-
stance. Student-athlete is ineligible for a minimum 365-day period and is charged with a season of competi-
tion pursuant to the banned drugs legislation (Season No. 3). 

Year 3: Student-athlete is reinstated during Year 3 after conclusion of the 365-day period but does not com-
pete in any of the remaining contests. Therefore, student-athlete does not use a season of competition during 
Year 3. 

Year 4: Student-athlete competed and used a season of competition pursuant to minimum amount of compe-
tition legislation (Season No. 4). 

Division I institutions seeking information on the NCAA Drug Testing Program are directed to NCAA Connect 
and the link below: 

http://www.ncaa.org/wps/myportal/ncaahome?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/ncaa/NCAA/
Legislation+and+Governance/Eligibility+and+Recruiting/Drug+Testing/ 

[References: NCAA Division I Bylaws 14.2.3.1 (minimum amount of competition); 18.4.1.5 (ineligibility for use of banned 
drugs) and 18.4.1.5.1 (duration of ineligibility); and official interpretation (03/04/11, Item No. 4)] 

http://www.ncaa.org/wps/myportal/ncaahome?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/ncaa/NCAA/Legislation+and+Governance/Eligibility+and+Recruiting/Drug+Testing/
http://www.ncaa.org/wps/myportal/ncaahome?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/ncaa/NCAA/Legislation+and+Governance/Eligibility+and+Recruiting/Drug+Testing/

